Det er fordeler og ulemper med det meste og dette gjelder også forbrukslån. Her har vi satt fokus på de største fordelene.
Hva er et forbrukslån?
Et forbrukslån var i utgangspunktet et lån til forbruk, derav ordet forbrukslån. Dette har endret seg noe og folk bruker lånet til mange ulike formål i dag. Lånet kalles også for lån uten sikkerhet, da du ikke trenger å stille sikkerhet for slike lån. Dette er nok en av grunnene til at lånene har blitt såpass populære blant store deler av befolkningen.
En fordel med et forbrukslån er, som nevnt, at du ikke trenger å tenke på å stille boligen eller bilen som sikkerhet for lånet. Med et tradisjonelt lån i en bank må du som oftest stille en form for sikkerhet, før lånet kan innvilges. Sikkerheten kan enten være boligen din, bilen, verdigjenstander, verdipapirer eller noe helt annet. Alt dette slipper du med et forbrukslån. Dersom du ikke klarer å betale lånet tilbake etter planen, sier man at lånet er misligholdt.
I slike tilfeller ville banken da ha solgt de eiendelene du har stilt som sikkerhet for å få inn pengene sine. Med et forbrukslån kan banken ikke gjøre dette, nettopp fordi de ikke har pant i noen av eiendelene dine som kan dekke inn banken sitt tilgodehavende hos deg. Dette er også den største grunnen til at renten er høyere på forbrukslån. Lån uten sikkerhet medfører rett og slett en høyere risiko for banken. Skulle du misligholde et slikt lån, har den som har lånt deg pengene likevel muligheter for å innkreve pengene sine og i verste fall risikerer du et tvangssalg.
Hva brukes et forbrukslån til?
Et forbrukslån brukes i dag til mange ulike formål. Fortsatt brukes det til forbruk, men ifølge undersøkelser, så er de mest vanlige bruksområdene følgende: uforutsette utgifter, oppussing og refinansiering av gjeld.
Uforutsette utgifter
Det skjer fra tid til annen at det dukker opp uforutsette utgifter. Dette kan være en nødvendig reparasjon av bilen eller en uheldig uke hvor vaskemaskinen og dusjen begge går i stykker med kort mellomrom. Da er det lenge å vente tre uker til neste lønningsdag. Ting som bil, dusj og vaskemaskin er noe som de fleste er avhengige av og da må det ordnes så fort som mulig. Har du ikke fått opparbeidet deg en buffer til å dekke uforutsette utgifter, så er et forbrukslån et alternativ. Fordelen er at du får raskt svar på søknaden din og du kan ofte ha pengene på konto i løpet av en dag eller to.
Refinansiering av gjeld
Når kredittkortet har blitt brukt litt for mye, er det enkelt å miste kontrollen og dermed blir det mye gjeld til kredittkortselskapene. Dette er dyr gjeld takket være de høye rentene. Det blir dyrt i lengden og da er det ofte en fordel å refinansiere denne gjelden. Det samme gjelder om du har et eller flere smålån med høy rente.
Oppussing hjemme
Oppussing i hjemmet er ofte noe som koster mye penger. Litt avhengig av hva du skal pusse opp selvsagt. Ønsker du et nytt bad eller kjøkken blir det fort dyrt. Det er ikke uvanlig at dette koster mellom kr 100 000 og kr 200 000, spesielt om andre skal gjøre hele eller deler av jobben for deg. Er du en av dem som ikke vil leve med et slitent bad eller kjøkken i årevis, og ikke har hatt anledning til å spare opp? Da er forbrukslån løsningen. Selv om det medfører en del rentekostnader, så vil du ofte få igjen for dette ved at verdien på boligen går opp. Da blir det likevel en fordel til slutt.
Flere fordeler
En av de store fordelene med et forbrukslån er at du kan bruke pengene til hva du vil. Du trenger ikke å forklare deg for en bankrådgiver om hva du skal bruke lånet til. En annen fordel er at du ikke trenger å dokumentere inntekter og utgifter flere år tilbake. Selve søknadsprosessen er ganske enkel. Du søker på nettet og kan fylle ut alle opplysninger som trengs i et elektronisk søknadsskjema. I noen tilfeller må du legge ved årets eller fjorårets ligning. Denne kan du enkelt laste ned fra Altinn.
Søknaden din må først gjennom den vanlige kredittvurderingen. I de fleste tilfeller mottar du svar samme dag. Enda en fordel er at du med et forbrukslån får fleksibel nedbetaling. Ifølge norsk lov skal det være mulig å innfri hele eller deler av lånet når du vil. Dette betyr at dersom du får penger tilbake på skatten og ønsker å betale inn et ekstra beløp på lånet, så er dette fullt mulig. Dette vil i siste ende spare deg for renteutgifter.
Hva må til for å få et forbrukslån?
Når du skal søke om et forbrukslån, så er det noen krav du må oppfylle. De fleste banker og finansieringsselskaper stiller de sammen kravene, men med noen få forskjeller i forhold til kravet til alder og årlig inntekt.
1.Du må ha fylt 18 år og helst være fylt 20 år
2.Ikke ha noen betalingsanmerkninger
3.En fast årlig inntekt på minst kr 200 000
4.Ha folkeregistrert adresse i Norge
5.Være norsk statsborger eller ha bodd i Norge i minimum tre år
Om du oppfyller disse kravene er du et skritt nærmere å få søknaden din godkjent. I prinsippet er kravene de samme om du trenger å låne kr 10 000 eller kr 200 000. Men, hvor mye du får låne kommer an på inntekten din og om banken mener du kan betjene lånet. Med en mulig nedbetalingstid på 15 år hos de fleste långivere, er du sikret forholdsvis lave månedlige ytelser. Dette er den beste sikkerheten for at du klarer å overholde den fastsatte betalingsplan på lånet ditt.